Omurilik yaralanması, omurganın içerisinde bulunan sinir dokusunun travma veya başka bir nedene bağlı olarak yaralanmasıdır. Trafik kazaları, iş kazaları, düşme, tümörler, ateşli silah yaralanmaları başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Omurga içerisinde yer alan omurilik beyin ile kollar, bacaklar ve gövde arasında iletişimi sağlar. Bu sayede kollar ve bacakları hareket ettirebilir; sıcak, soğuk gibi duyuları hissedebiliriz. Eğer omurilik yaralanırsa vücut parçalarında hareket kayıpları (felç), duyu kayıpları, mesane, bağırsak ve cinsel fonksiyon bozuklukları olur. Hastanın yaşadığı fonksiyonel kayıplar ve bozukluklar yaralanma seviyesine ve şiddetine göre değişir. Dolayısıyla her hastanın problemi diğerinden farklıdır.
Yaralanma sonrası hasta tıbbi anlamda toparlanır toparlanmaz rehabilitasyon çalışmalarına başlanmalıdır. Hastanın fiziksel olarak iyileşme seviyesi ve süresi yaralanmanın şiddetine bağlıdır.
Rehabilitasyon Programı;
Hastanın seviyesine göre, gövde kontrolü, oturma dengesi, diz üstü durma, ayakta durma eğitimleri verilir. Mesane ve bağırsak rehabilitasyonu ile sosyal olarak kabul edilebilir ve enfeksiyona yol açmayacak idrar ve bağırsak boşaltma rejimi kurulur. Hastanın olabilecek en yüksek seviyede kendi başına işlerini yapması ve hareket etmesi çalışmaları yaptırılır. Sosyal hayata intibak etme alıştırmaları ile hasta olabilecek en üst seviyede aile ve sosyal hayata döndürülür.
- Hasta merkezli tedavi yaklaşımı
- Hastalık hakkında hasta ve aile bireylerinin eğitimi.
- Cilt bakımı, pozisyon verme ve bası yarasının önlenmesi.
- Eklem sertliği (kontraktür) önleme programı.
- Spastisite önleme ve yönetimi yaklaşımı.
- Derin ven trombozu takip ve önleme programı.
- Nörojenik mesane (beynin kontrolü ve omurilik iş birliğinin bozulduğu idrar torbası) eğitim, boşaltma rejimi ve enfeksiyon önleme programı.
- Nörojenik bağırsak (beynin kontrolü ve omurilik iş birliğinin bozulduğu bozulduğu büyük abdest rejimi) bakımı, bağırsak boşaltma rejimi, kabızlık önleme ve tedavisi.
- Solunum rehabilitasyonu.
- Uygun beslenme programı.
- Klinik pilates.
- Kas kuvvetlendirme programı.
- Dik durma alıştırma ve oturma çalışmaları.
- Yürüme programı; paralel bar ve/veya HAVUZ ve LOKOMAT cihazıyla çalışma.
- Günlük yaşam aktivitelerinin yaptırılması ve transfer (tekerlekli sandalyeden değişik mekanlara geçişin) öğretilmesi.
Rehabilitasyon sürecinde; fizyoterapiye ek olarak, robot terapisi, havuz terapisi gibi terapi yöntemleri iyileşme sürecine olumlu katkı sağlayan etkin yöntemlerdir